Dit najaar zijn Ruiten Troef !

IMG_6609_Facetune_15-10-2018-18-00-02

Dat herfst en ruiten goed samengaan, is geen nieuws.
Dit najaar is de trend  alomtegenwoordig! In elke collectie spotten we jurken, rokjes, broeken, schoenen, petten… in een geblokte print. De kleurencombinaties gaan van rustige, gedempte grijs- of bruintinten tot uitbundig geel. Kortom: er is een ruitpatroon voor elke kleur- en stijltype.

Tartan

De Schotse mannen in rokjes kent iedereen, maar weet je ook waar het gebruik vandaan komt?

De traditie
De traditie van de kilt gaat zeker terug tot de zestiende eeuw,.  Schotse strijders beschermden zich in de barre Highlands (het noordelijk deel van Schotland) tegen de weersomstandigheden met een lang stuk wollen stof. Die drapeerden ze om hun lijf waarbij het onderste deel als een rok gedragen werd en met een riem op zijn plaats gehouden. Het bovenste deel werd over de schouder geworpen, of over het hoofd getrokken als beschutting tegen de elementen. ’s Nachts kon de kilt als deken worden gebruikt.
De ruitjes of beter: de TARTAN
Het geweven patroon van horizontale en vertikale strepen noemt men de ‘tartan’. Sommige tartans worden geassocieerd met bepaalde regio’s, later claimden ook de beruchte Schotse clans hun eigen motief. Maar intussen zijn er ook heel wat moderne varianten zonder historische betekenis. Er zijn meer dan 300 verschillende tartans voor op zo’n kilt.
Ondergoed of niet?
De traditie wil dat er onder de kilt geen ondergoed wordt gedragen. Anderen zeggen dan weer dat het wel kan bij dans of sport, bijvoorbeeld bij de Highland games.  Je kunt het natuurlijk altijd vragen, maar of je een antwoord krijgt? Misschien hopen dat de wind van achter komt?

Mijn look

IMG_6614_Facetune_15-10-2018-18-01-31

IMG_6627_Facetune_24-10-2018-16-43-02

Ik kies voor aan skinny broek. Het aansluitend model in combinatie met het ruitpatroon geeft meer “vulling” aan mijn benen en brengt zo mijn silhouet in evenwicht.

De herhaling van ROOD in het ruitmotief, de trui, het jasje en de laarsjes  werken verlengend.


Broek en Jasje : C&A

T shirt en trui : Edc by Esprit

Laarsjes : Topshop

Zonnebril : Komono


Draag deze broek als kleuraccent binnen een volledig zwart silhouet en je uitstraling wordt  rustiger en klassieker.  (foto binnenkort op  INSTAGRAM)


Op de catwalk

De chique tartan ruit in verschillende maten en kleuren zorgt voor een levendig, spannend mix-en-match resultaat. De meest trendy looks zijn die met onwaarschijnlijke combinaties van ruiten.

eb47f01bdb5ef4026ddcf57cd263b9b0

sub_carreaux_jpg_4820_jpeg_7114.jpeg_north_1160x_white-1024x662

 

Laat het me weten: hou jij van deze looks? En zo ja, welke kleuren verkies je?

 


Wist jij dat Bassie al 40 jaar TARTAN-fan is?

ANP-52220411_0

Liefs,

Wien

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s